Quantum Computing

Gepubliceerd op vrijdag, 26 oktober 2018

Het tijdperk van quantum computing is begonnen! Tjerk Harkema van Tallyman, een wiskundefanaticus, nam ons tijdens een interessante kennissessie mee in de wereld van transistoren en qubits. We werden gewaarschuwd: “Zekerheden die je had worden nu weggenomen”. De aanwezigen en kijkers via Facebook kregen tijdens de lezing een ander beeld van de werkelijkheid.

"Je wordt uit je stoel weg geblazen en je intuïtie laat je in de steek. Mensen met bitcoins opgepast; de Quantum Computer komt er aan, sterker nog die is er al. Met een QC duurt bitcoin mining slechts een fractie van een seconde en niet zoveel manjaren." aldus Tjerk Harkema.

Quantum computing lastig? Moeilijke wiskunde? Nee helemaal niet! Termen als interferentie, elektronen, NOT schakelaars, assembly, de D wave processor, alfa en beta en intanglement passeren de revue terwijl Tjerk ons op 24 en 25 oktober alles leert over quantum computing in het NL-DC Datacenter Groningen en de Datatoren in Smilde.

De ontwikkeling van de quantumcomputer

In 1950 werd de allereerste transistor voor de klassieke computer gemaakt. Men dacht altijd dat je het gedrag van een transistor kon regelen maar volgens de wet van Moore verdubbelt het aantal transistoren op een chip ieder halfjaar en komen de transistoren op een gegeven moment dus op atomair niveau. En dan gaan ze zich gedragen volgens de ingrediënten van quantum computing...

Hoe is het mogelijk dat één transistor op twee plaatsen tegelijk is? Met behulp van experimenten zoals Mach Zehnder’s interferometer ontdekken we de ingrediënten van quantum computing: dualiteit, superpositie, probabilistisch en meten. Dit betekent dat een transistor zowel een deeltje als een golf is, hij zit zowel in de 0 als in de 1 en je weet niet van tevoren of je hem tegenkomt. Zie je de kansen al?

Invloed op het verleden

Het grote voordeel van de kwantumcomputer is dat meerdere processen gelijktijdig kunnen worden uitgevoerd. Waar de klassieke computer allerlei processen achter elkaar deed worden die processen met de kwantumcomputer versneld doordat één quantum bit (de vervanger van de klassieke bit) het werk kan doen van twee, twee qubits het werk van vier en drie qubits het werk van acht en ga zo maar door. In de toekomst kun je dus invloed hebben op het verleden. Kan je je voorstellen dat dit Bitcoin-bedrijven beangstigd?

We zitten nu op het grensvlak van de ‘oude wereld’ naar de ‘nieuwe wereld’. De ontwikkeling is nog in het beginstadium, maar wat zal er allemaal nog gebeuren? Als je later iets wilt gaan doen met quantum computing is het goed om nu al een beetje onder de motor te gaan kijken en een gevoel te krijgen voor deze rare nieuwe wereld. Want dit is een nieuwe wereld vol kansen en mogelijkheden!

Ruben Valke over de kennissessie: "The more you know, the more you don't know. Dat is Tjerk prima gelukt over dit onderwerp."

Meer informatie of terugkijken?

Wil je meer weten over quantum computing? Of ben je benieuwd naar de experimenten met betrekking tot quantum computing? De kennissessie is op elk gewenst moment terug te kijken via YouTube en Facebook.

Mocht je graag een keer met Tjerk om de tafel willen zitten voor een diepgaand gesprek of uitnodigen voor jouw eigen bedrijf, neem dan contact op: tjerk@tallyman.eu

Aanmelden

Als je geen uitnodiging meer wilt missen voor een gratis kennissessie, meld je dan aan voor onze nieuwsbrief! Klik hier. Daarnaast is een kennissessie ook een uitgelezen kans om een kijkje te nemen bij één van onze datacentra: Data Hotel Groningen, CJ2 Datatoren Hoogersmilde of NLDC Datacenter Groningen.

Team CJ2 wil graag alle deelnemers, gastheren, kijkers en natuurlijk Tjerk Harkema bedanken voor twee interessante dagen waarbij soms de discussie over wiskunde, filosofie en quantum technologie hoog op liep, maar het des te leuker maakte!