Hoe lokaliteit en persoonlijke benadering helpen bij groei voor KOSdata

Op een klein bedrijventerrein in Smilde zit een ervaren ICT-bedrijf die al jarenlang klanten in Drenthe en omstreken helpt met automatiseren. KOSdata is in december 2012 opgericht door Mans Kruid, Robbert Oosterhof en Jelmer Stelwagen. Allemaal rasechte ICT’ers die een passie hebben voor techniek en ICT, waarbij een persoonlijke benadering helpt om door te groeien. Met Wouter Bos als nieuwste aanwinst en de CJ2 Datatoren als thuisbasis, denkt Jelmer dat ze goede stappen maken. Waar zien ze toekomst in als automatiseerder? Jelmer en Wouter vertellen meer.

Persoonlijke ontwikkeling

Toen Wouter Bos als consultant aansloot in 2021, werd er kritisch gekeken naar de werkwijze. Natuurlijk was het fijn dat alle klanten mobiele nummers hadden van de heren, maar dat gaf ook wel de nodige stress. Het eerste wat ze hebben gedaan is een algemeen nummer ingesteld, de agenda op elkaar afgestemd en ervoor zorgen dat iedereen evenveel taken kreeg. “Natuurlijk hebben we wel een storingsdienst om altijd bereikbaar te zijn, maar nu heb je niet dat de een één 12 uur per dag werkt en de ander niet”, legt Jelmer uit. “We hebben zelf allemaal een gezin en daar wil je ook tijd voor hebben”. De rollen werden beter verdeeld, waardoor er ineens ruimte ontstond voor leuke extra taken, zoals nog meer betrokkenheid bij klanten. Want persoonlijk contact blijft heel belangrijk voor KOSdata.

Bouwen aan het team

Jelmer leerde Wouter kennen via een klant. Wouters passie voor IT viel direct op, ondanks dat hij niet uit de branche kwam. Met zijn ervaring als bedrijfsleider en op zoek naar een nieuwe uitdaging, was Jelmer snel overtuigd dat Wouter zijn passie perfect zou passen om KOSdata verder te helpen in ontwikkeling. Als eerste medewerker van KOSdata is er ingezet op groei. Wouter focust zich op één van de belangrijkere pijlers van KOSdata, het persoonlijk contact. “Ik hou mij vooral bezig met relatiebeheer en een stukje verkoop, daarom ben ik ook naar voren geschoven voor deze klantcase,” vertelt Wouter lachend. Samen met Mans, Jelmer en Robbert kijkt Wouter onder andere naar de interne processen.

“Elke week hebben we een meeting, waarbij het toch gaat om documentatie die niet optimaal is bijgewerkt”, vertelt Jelmer lachend. “Maar het is belangrijk om dit op orde te krijgen zodat we elkaar goed kunnen vervangen bij een vakantie”. Ondanks dat iedereen nu meer zijn eigen rol kan bekleden binnen KOSdata en de werkdruk verbeterd is, zijn ze nog op zoek naar een ICT-stagiaire die mee komt helpen op de support.

Consultancy & Maatwerk

Jelmer en Wouter zien vooral de vraag naar een adviesrol van de automatiseerder toenemen.

“Het klassieke server- en netwerkbeheer valt steeds meer weg, klanten willen graag geholpen worden met werkplekinrichting en procesautomatisering”, ligt Jelmer toe.

KOSdata ziet dat cloudcomputing hierin een steeds grotere rol krijgt en integratie/migratie van de door de klant gebruikte systemen van essentieel belang is. Daarom behandelen ze elke aanvraag met een maatwerkoplossing. Gezien het diverse klantenbestand van KOSdata, van vrachtwagenvervoer tot zorg, is een persoonlijke touch met face-to-face contact beter. “Ik vind het ook leuk om in de keuken van anderen te kijken, ik mag ook graag de complexere vraagstukken oppakken”, zegt Jelmer. Uiteindelijk zien ze nog wel toekomst in de hardwareoplossingen voor ICT, maar zullen ze (nieuwe) klanten ook steeds meer ondersteunen als consultant. Tegenwoordig zijn er zoveel verschillende oplossingen voor werkplekbeheer, KOSdata heeft hierin ervaring op alle gebieden. Al blijft Open Source natuurlijk wel een voorkeur van de rasechte ICT’ers.

De CJ2 Datatoren

“De keuze om onze eigen hardware in de CJ2 Datatoren te hangen was makkelijk gemaakt, het is ontzettend dichtbij". Alle mannen wonen op redelijke afstand van de toren in Hoogersmilde. Bij een calamiteit zijn ze snel ter plekke, met een eigen toegangspas wordt het nog makkelijker. “In het begin hebben we wel eens een server opgehangen in het datacenter in Amsterdam, maar als dan iets kapot gaat, ben je snel genezen”, zegt Jelmer.

“Daarnaast is het ook een prachtige locatie”, voegt Wouter toe. “Wanneer we leads of klanten in de toren willen uitnodigen om aan te kunnen wijzen waar hun apparatuur draait, of waar ze op komen te draaien, nemen we ze ook altijd mee naar de 15e verdieping voor het uitzicht”. De CJ2 Datatoren blijft een unique selling point voor KOSdata.

Ben je nog op zoek naar een automatiseerder die graag met je meedenkt of wil je graag eens kijken wat KOSdata voor je kan betekenen? Neem dan contact op met Wouter: w.bos@kosdata.nl of bekijk de website: https://www.kosdata.nl/

 

De keuze om onze eigen hardware in de CJ2 Datatoren te hangen was makkelijk gemaakt, het is ontzettend dichtbij!
Jelmer Stelwagen, KOSdata

Geleverde diensten

Colocatie Rackspace

Bel of mail vrijblijvend

Bezoek-/Postadres CJ2
De Deimten 11
9747 AV Groningen
Postbus 1546
9701 BM Groningen