Project Antratek: De transformatie van een webshop deel 5

Gepubliceerd op donderdag, 28 november 2019

De nieuwe server is geïnstalleerd en gemigreerd, hierbij is planning het allerbelangrijkste voor Antratek om zo min mogelijk bezoekers te hebben tijdens de downtime. Hoe minder klanten er last van hebben, hoe minder omzet het kost.

Strakke planning en goede communicatie is een vereiste

Wanneer de oude omgeving gemigreerd moet worden naar de nieuwe server, is het belangrijk om een dag en tijd uit te kiezen om zo min mogelijk downtime te hebben volgens Vincent van Antratek. Er werd eerst goed gekeken naar alle statistieken en Google Analytics, hieruit bleek dat er minimale activiteit was op vrijdagochtend, zo vroeg mogelijk.

Dan is het een kwestie van afstemmen met Freddie van CJ2 (System Engineer) wanneer de server hangt in het datacenter en klaar is voor migratie. Er werd gekozen voor vrijdag 1 november, Freddie zou zo vroeg mogelijk de migratie inzetten.

Vervolgens is het ook belangrijk om de communicatie goed in te plannen, niet alleen extern naar klanten, maar ook intern voor medewerkers. Aangezien Antratek niet alleen in Nederland zit, maar ook in Duitsland en Belgie, moesten alle locaties op de hoogte gebracht worden van de migratie en dat de website tijdelijk offline is. Tevens was ook de e-mail van medewerkers was niet beschikbaar, die konden beter even een lange koffiepauze nemen.

Als laatste zorg je er voor dat de klanten op de hoogte zijn door middel van sociale media posts, een tijdelijke pagina waarop vermeld wordt waarom de site offline is en wanneer ze denken weer online te zijn. Klanten konden ondertussen wel bellen naar het bedrijf voor vragen of andere zaken, waardoor je toch goede customerservice blijft behouden.

Migratie naar de nieuwe dedicated server

Toen Freddie begon met migreren op 1 november, verliep het contact met Vincent via WhatsApp om het zo transparant en ad-hoc mogelijk te houden. Volgens Vincent had Freddie zich ontzettend goed voorbereid en veel voorwerk gedaan, waardoor de daadwerkelijke migratie veel korter duurde dan gepland. Bovendien was de installatie in een keer goed verlopen en waren er geen fouten na de migratie. CJ2 denkt volgens Vincent goed mee met Antratek om ook de ‘schade’ voor hun klanten zo minimaal mogelijk te houden.

De omgeving draait nu op de nieuwe HPE Proliant DL360Gen10 server, maar veel verschil merkt Vincent nog niet qua snelheid in relatie tot de oude server. Maar hij weet dat het wel 30 dagen kan duren totdat alle speedtests geüpdatet zijn. Anders neemt hij weer contact op met Freddie om te kijken hoe het verbeterd kan worden.

Wat komt er nu?

Er komt een drukke periode aan voor elke webwinkel in de wereld, december! De development van de webshop op een Magento 2 omgeving komt hierdoor op een iets lager pitje tot rustigere tijden. In januari gaan ze er weer volop mee bezig en dan kun je ook de volgende update verwachten.

Voor nu, fijne feestdagen!