Cryptomining voor Mine Inc

CJ2 brengt cryptominers van Mine Inc. onder in datacenter Hoogersmilde

De wereld van de cryptocurrency is een wereld op zich. Eentje waar algoritmes, mining, blocks, server racks en een gigántische hoeveelheid rekenkracht aan de orde van de dag zijn. Roy van Nieuwkasteel uit Steenwijk weet hier alles van. Samen met twee vrienden begon hij vorig najaar het cryptomining bedrijf Mine Inc. Omdat ze daar een sterke, creatieve partner bij nodig hadden, kwamen ze uit bij CJ2.

Cryptomunten liggen niet voor het oprapen. Je kunt ze kopen, dat is de gemakkelijke weg, maar je kunt er ook zelf naar zoeken. Daar komt meer bij kijken. Voor de leken onder ons: cryptomunten verdien je door ze te ‘minen’. En dit minen - cryptomining - is als het ware het oplossen van ingewikkelde rekensommen. Zie een miner dus als een rekenmachine die de hele dag niets anders doet dan ‘transacties controleren’, zoals ze het in de wereld van het cryptominen noemen. Een serie goedgekeurde transacties heet een block waarmee miners de inmiddels welbekende blockchain tot stand brengen in ruil voor het minen maken miners kans op nieuwe cryptomunten. Bitcoins bijvoorbeeld.

Server rack

Voor het controleren van cryptotransacties is extreem veel rekenkracht nodig. Daar moet je een computer en server goed op inrichten. Roy van Nieuwkasteel: “Waar ik tegenaan liep, was dat de twee cryptominers van mij en mijn vrienden eigenlijk niet in een server rack thuishoorden. Maar die had ik wel nodig om onze rekenkracht kwijt te kunnen. De zoektocht naar een oplossing betekende de start van ons bedrijf. Met z’n drieën, want zij hadden het geld en ik de kennis op het gebied van IT en datacenters.”

Optimale koeling

De oplossing vonden ze bij CJ2. “Daar dachten ze gelijk met ons mee en besloten ze één van hun achttien server racks aan ons te verhuren in het datacenter in Hoogersmilde.” Roy bedacht zelf een manier om het rack zo optimaal mogelijk te koelen, door de koude en vrijgekomen warme lucht met plexiglas-platen van elkaar te scheiden. Niet onbelangrijk als je bedenkt dat Roy en zijn maten er in een maand tijd evenveel elektriciteit doorheen jagen als een gezin van vier personen in een heel jaar. Daar komt nogal wat warmte bij vrij. En sterker nog: sinds ze met nog zes cryptominers zijn gegroeid - vier van twee klanten en twee van henzelf - verbruiken ze maandelijks de energie van wel twaalf gezinnen op jaarbasis!

Samenwerking

In het server rack staan de acht miners plus een server veilig bij elkaar. De server is er voor de automatisering van de ‘miningfarm’, zoals Roy het noemt. Alles is met hulp van CJ2 zoveel mogelijk geautomatiseerd zodat hij er zo weinig mogelijk tijd aan kwijt is. “Hooguit een uurtje per dag.” Hij studeert namelijk ook nog Technische Informatica én hij verkoopt de door hem ontwikkelde server rack planken aan klanten. Roy: Tegen CJ2 zei ik: “als jullie ons rack kunnen bergen, dan help ik jullie met materialen om de koeling te verbeteren in het rack.” CJ2: "Mining apparatuur is niet ontworpen voor plaatsing in datacenter-racks waardoor koeling een uitdaging is. Met de creatieve oplossingen van Mine Inc is dat probleem opgelost." En zo geschiedde.

Korte lijnen

Sinds het begin van de samenwerking heeft Roy haast wekelijks contact met CJ2. Roy waardeert het dat de lijnen kort zijn. “Als ik bel, krijg ik meteen iemand aan de lijn of word ik binnen een kwartier teruggebeld. De ondersteuning is grandioos. Problemen met het netwerk zijn altijd zo opgelost en ze denken actief mee om mijn werk gemakkelijker te maken. Zo hebben we de aan en uit schakelaars van de miners geautomatiseerd, zodat ik deze op afstand kan bedienen. Dat was hun idee.”

 

Wat de toekomst betreft, weet Roy zeker dat hij klant blijft bij CJ2. "Het rack dat in Hoogersmilde is ondergebracht, blijft daar sowieso." Of er nog meer bijkomen, hangt af van de ontwikkelingen. Blijft de crypotcurrencymarkt gunstig, dan verwacht Roy dat zijn bedrijf groeit en dat hij nog een server rack nodig zal hebben. Zo niet, dan blijft het zoals het is. “Ik ben nu al heel tevreden.”
Roy van Nieuwkasteel, Mine Inc.

Geleverde diensten

Colocatie

Bel of mail vrijblijvend

Bezoek-/Postadres CJ2
De Deimten 11
9747 AV Groningen
Postbus 1546
9701 BM Groningen